Forums > MaxMSP

Groove Interpolation Not Working

February 23, 2012 | 12:35 pm

Hello all,
I never heard a difference in the groove~object when turning on or off the interpolation.
it doesn’t seem to smooth anything for me at all.

By the way: Are there objects / abstractions around that actually do a crossfade over the loop points, with a specified argument in ms?

Thanks,
Frank


February 23, 2012 | 1:52 pm

Have a look at the grooveduck.maxhelp example (in /examples/sequencing-looping/audio-rate-sequencing-looping).
It’s not a crossfade but a fast fadeout/fadein.

p


February 23, 2012 | 2:43 pm

Hi
to my ears, it appears that (loopinterp 1) indeed makes no difference, that is to say that I guess the new updated version of [groove~] has loop interpolation on as default (max 5.1.9). Patrick’s reference to [grooveduck] still stands though; and he also raises a good point re terminology: in the context of your post, crossfade refers to two or more overlapping loops, with each having its own fade-in/out or "window/envelope". If this is what you’re after, that is a little more involved, but with lots of resources including my own. A fade-in/out perhaps refers to windowing of a single repeating loop and I’ve attached a patch demonstrating this, with input for attack and decay in ms. Forgive the patronizing tone if this is all old news to you :)

– Pasted Max Patch, click to expand. –

Brendan
EDIT added a curve function too; never liked [trapezoid]‘s hard knees


December 19, 2013 | 8:40 am

Hey guys, how can i do to remove clicks when sliding window into the buffer through groove?
Thank you in advance

Attachments:
  1. motore-II.maxpat

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)