Loading automatically a default preset from a vst

May 21, 2011 at 7:21pm

Loading automatically a default preset from a vst

Hi,

I’m trying to load a vst and then, load automatically one of the default preset from this vst. But I’m going crazy because I didn’t find any way to do this. I don’t want to create a new preset, only want to use those which already exist in the plugin.

I tried to manually open the vst, select a preset and then, use the message “write” to save it in .fxp but it doesn’t save all the paramaters… so I can’t use this option to recall an existing preset.

Any idea ?

Thanks for your help !

#57245
May 22, 2011 at 10:24am

 
“plug delay, open, 7″ should work.

try to [deferlow] the message in case the 7 vanishes.

IF it vanishes or not might also be different from plug-in to plug-in.
 
-110
 

#205088
May 22, 2011 at 10:45am

Thanks for the help Roman.

I’ve already tried to send integer to the vst object but I have always the same error (for all vst) like “program 7 outside effect’s range”

Another weird thing, I’ve tried to change presets with MIDI, so I tested the Minimoog V vst, and when I send to it [midievent 176 0 X] and then [midievent 192 X], it’s work fine and I can change the presets. But when I do the same thing with the vst I use (Chipsounds), it doesn’t do anything.

#205089
May 22, 2011 at 10:49am

Here a screenshot of the vst I use.

[attachment=162830,2276]

Attachments:
  1. exemple.png
#205090
May 22, 2011 at 8:13pm

midi program chance is not supported by the most plug-ins.

but changing the preset number should work … except when a plug-in doesnt use
VST style presets (which i doubt, because otherwise remote control and save-with-
project will not work in most host programs.)

ask seb if chipsound has “normal” presets, then it _should work to send it “7″.

#205091
May 22, 2011 at 9:15pm

For the preset number it’s weird because no matter which vst I load, I always have the same error “program 7 outside effect’s range” when I send a integer in the vst~ and I don’t understand it.

“ask seb” ? Sorry I don’t understand your sentence. Who’s seb ? :-)

#205092
May 22, 2011 at 10:44pm

This is an example of my error with Chipsounds (but I have it also with Waves, minimoog, Native Intruments, Guitar Rig, etc.)

[attachment=162883,2285]

Attachments:
  1. error.png
#205093
May 23, 2011 at 8:41am

By the way, I check the user guide of Chipsounds and there’s a list of control change mapping we can use to control the gui. And there’s no CC for the presets control.

I tried some event like [midievent 176 20 1] and I succeed to turned on/off the arpeggiator toggle in the gui. So the plugin understand midievent, but if I can’t control the presets list, maybe it’s because there’s no CC for that.

#205094
May 23, 2011 at 10:03am

And since saving presets in .fxb and .fxp doesn’t work, as saving the parameters values in a coll, I think it’s just impossible.

#205095

You must be logged in to reply to this topic.