Forums > MaxMSP

Max 5.05 and rewire…

October 7, 2008 | 3:53 am

I have been trying out the latest update and noticed
that there were some rewire changes. The change list
mentions the following changes:

- clocksource support for transport external sync to ReWire
- ad_rewire: creates a clock source for transport sync
- transport: now has a clocksource attribute (currently set to internal / rewire)

So does this mean that when I start rewire, it should also
start the global transport? Also if I set the clocksource attribute
to rewire, will it also start the global transport?

I tried a few tests and it seems that rewire activity has no
on the global transport. Am I misunderstanding these changes?


October 7, 2008 | 4:07 am

Sorry, I was looking at the wrong thing…
My test patch was referring to rewire host sync. Is there any
possible way we can get the global transport to start when hostsync starts?


October 9, 2008 | 3:16 pm

When rewire is the clocksource for transport, the host’s transport will control Max’s global transport. Make sure you have audio on and that rewire is otherwise functioning correctly.

-A


October 9, 2008 | 10:39 pm

This is how I’ve been syncing transport between Max and ReWire hosts:

– Pasted Max Patch, click to expand. –

Is there a more elegant way to do this since 5.0.5?


October 10, 2008 | 12:23 am

Hostsync~ and hostcontrol~ etc. are still completely supported and are good patching.

In the interests of broadening the feature set of Max’s own time management tools, we have introduced a way to slave the global transport in max to the rewire host. It’s more or less as easy as

– Pasted Max Patch, click to expand. –

October 10, 2008 | 4:22 pm

Andrew, there are a couple of things I noticed about your
example. The locked metro does not seem to start when I start the
hostcontrol~. I tried using the following metro as well:
[metro 4n @autostart 1 @autostarttime 0] this does not
start either. I have to manually start it. Should it not
start on it’s own?

The transport does not seem to pick up any rewire tempo changes. If
I set the tempo to 90 in my rewire host (Sonar), [transport] still
says 120. Is there a way I can link them?

Also, hostsync~ reports the tempo in some strange format
how do I convert it into something meaningful?

Anthony


October 10, 2008 | 5:14 pm

It could be that Sonar doesn’t send tempo changes over ReWire. We tested with Live (both Mac and Windows) and Logic, which do. Does the "useless" tempo number in hostsync~ change when you change the tempo in Sonar?

The number may be samples per beat, which is what ReWire uses for tempo I think.

David Z.


October 10, 2008 | 5:25 pm

Yes, the hostsync~ shows that the tempo has changed.
I guess I could calculate the tempo using the sample
rate and manually set the tempo for [transport].


October 10, 2008 | 7:23 pm

It sorta works right for me in Sonar PE 7.

It seems like there may be some missing pieces here though. I’m not able to update Sonar’s transport with the bpm message to hostcontrol~, and tempo changes within Sonar seem to require a transport restart in Sonar to register correctly with Max’s global transport. But apart from that it locks.

-A


Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)