Max 5 [adstatus] in Runtime 6

Feb 10, 2012 at 1:45am

Max 5 [adstatus] in Runtime 6

There seems to be a problem with the adstatus object from Max 5 when used in Max Runtime 6, and vice versa.

For those of you who have both Max 5 and 6:
1. Create a new patcher with the code below in both Max 5 and 6 and build a collective in each. Put a 5 or 6 in the collective’s name so you can tell them apart.
2. Open the version 6 collective in Max Runtime 6 and the adstatus/umenu work as expected
3. Quit Max Runtime 6 — this is very important
4. Open the version 5 collective in Max Runtime 6 and the adstatus/umenu objects don’t retain their settings–you can double-click the dac to open the audio status window to confirm that it isn’t working.
4. Quit Max Runtime 6
5. Open the version 5 collective in Max Runtime 5 and the adstatus/umenu work as expected
6. Quit Max Runtime 5 — this is, again, very important
7. Open the version 6 collective in Max Runtime 5 and most of the objects are missing.

`

– Pasted Max Patch, click to expand. –

Max 5.1.9 and 6.0.3 on Mac OS 10.6.8

#61691
Feb 10, 2012 at 5:27pm

BTW, just tried opening the patches on a different Mac (OS 10.7.3) that has a brand new install of Max and Max Runtime 6.0.3, and got the same results.

-Brian

#222701
Feb 10, 2012 at 8:37pm

The core audio driver had been completely rewritten in version 6.0.2, if I have understood well. Could this be the reason?

#222702
Feb 10, 2012 at 9:05pm

I don’t know, but it’s altogether possible. The problem seems to only occur with the runtime version, not the full version. Shouldn’t they both use the same core audio driver?

#222703
Feb 10, 2012 at 9:28pm

Overhere it doesn’t work either with the full version. I get this error (opening an 6-built mxf in 5):

dac~: unable to load object bundle executable
2012-02-10 22:27:46.276 MaxMSP[765:507] Error loading /private/var/folders/g2/3xqzy2f93917kf1pjfwpmpvr0000gn/T/TemporaryItems/MaxMSP-mxt/dac~.mxo/Contents/MacOS/dac~: dlopen(/private/var/folders/g2/3xqzy2f93917kf1pjfwpmpvr0000gn/T/TemporaryItems/MaxMSP-m
xt/dac~.mxo/Contents/MacOS/dac~, 262): Symbol not found: _dacimpl_initclass
Referenced from: /private/var/folders/g2/3xqzy2f93917kf1pjfwpmpvr0000gn/T/TemporaryItems/MaxMSP-mxt/dac~.mxo/Contents/MacOS/dac~
Expected in: /Applications/Max5/MaxMSP.app/Contents/MacOS/../Frameworks/MaxAudioAPI.framework/Versions/A/MaxAudioAPI
in /private/var/folders/g2/3xqzy2f93917kf1pjfwpmpvr0000gn/T/TemporaryItems/MaxMSP-mxt/dac~.mxo/Contents/MacOS/dac~

#222704
Feb 10, 2012 at 9:56pm

That sounds like my results as well. When I attempt to open the 6-built collective in Max 5 (or Runtime 5), most of the objects can’t be found.

#222705
Feb 11, 2012 at 1:19am

My real issue is that I have a bunch of learning objects created in Max 5 that newer users are going to try to run in Max Runtime 6, and the audio driver seems to not work properly unless I rebuild them all in Max 6. Unfortunately, if I do that, then everyone who still uses Max Runtime 5 is hosed!

#222706

You must be logged in to reply to this topic.