Forums > MaxMSP

MAX STABILITY AND SOUNDCARD


t.a
April 19, 2013 | 8:24 pm

Hello,

I use the built in soundcard of my laptop with max/msp. The only problem I was facing all this time was small clicks but not very often and always depending on the patch. However the patch I am working on now, has 3 filter envelopes, and I am facing the click problems much more often…someone propsed me to use the clip~ object but I didn’t have a better result. Do you think a better sound card would solve the problem? (at least part of it?)

thanks in advance


April 19, 2013 | 8:56 pm

Hi
Are you on Windows or Mac?



t.a
April 19, 2013 | 9:10 pm

Hello,
windows user here and I am using max 5 (if that has anything to do with it)


April 19, 2013 | 10:19 pm

check your dsp setup (OPTIONS>DSP Status). O.



t.a
April 20, 2013 | 8:45 am

what should I check?I don’t get what O is….


April 20, 2013 | 9:40 am

O. is -=11oLsen=-.
go to the dsp status window and see if it helps if you use another driver or crank up the i/o vector size.

http://cycling74.com/docs/max6/dynamic/c74_docs.html#mspaudioio

this can be used to have asio capabilities with onboard soundchips..
http://www.asio4all.com/
O.



t.a
April 20, 2013 | 9:44 am

ok thanks for the help I will check it out and post my experience and results


April 20, 2013 | 11:09 am

+1 for ASIO4ALL



t.a
April 25, 2013 | 2:59 pm

ok asio4all really helped, thanks. I strongly suggesting it to anyone with a lousy soundcard



dtr
April 25, 2013 | 3:09 pm

and that’s the way it’s been for like the past 10 years ;)


April 25, 2013 | 7:27 pm

DSP/audio status/settings > play with increasing vector sizes
Sound card settings > increase buffer size


Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)