minimoog filter emulation/adsr~ please help!

Nov 26, 2011 at 2:15pm

minimoog filter emulation/adsr~ please help!

Hi guys,

I am trying to emulate a mini moog 4 pole filter with vcf using two biquad~ objects connected to a filtercoeff~ object. I followed the step via a previous post on here and also a youtube tutorial on how to build a 303 which has a four pole filter but I am getting nothing out of it. I have set the gain to 0.5 on the filtercoeff~ as well as giving it a load band and lowpass message plus a dial for the Q. I need to add an adsr~ object to control the frequency of the filter, attack and decay 10-1000ms and the sustain 0-1. Decay is supposed to control the release of the envelope. When building all this together, I am getting no sound whatsoever. I attached a gain meter and there seems to be nothing coming through, if anything does it makes a horrid noise. I've agonised for a week over this. Only just started using Max at uni and have a deadline for the emulation so please any help (even if I am a dumb asshole and plugged it up wrong) would be greatly appreciated!

Cheers

[attachment=177431,2972]

Attachments:
  1. ScreenShot20111125at03.11.43.png
#60260
Nov 26, 2011 at 2:16pm

P.s. I also need to add an adsr~ for the VCA but I couldn’t quite get that to work either so used function~ and line~ instead but alas I can’t add parameters to it.

#216891
Nov 26, 2011 at 2:25pm

Please post the patch (edit->copy compressed), otherwise nobody will be able to help you a lot i guess.

#216892
Nov 26, 2011 at 2:27pm

no input to your filter? what do you want to filter?

#216893
Nov 26, 2011 at 2:31pm

A couple of remarks:
First, I can’t see any signal plugged into you filter. Or do you hope it will resonate on its own?
The adsr to modultate your filter coeffs is not triggered, so its output is 0.
It’s strange to use the same enveloppe to modulate the filter’s freq and Q as they don’t expect the same kind of values.

p.

#216894
Nov 26, 2011 at 2:55pm

Hey sorry this was just a patch I created, so I took a screen grab of the filter rather than my three oscs feeding into the filter hence no signal. I’ll send a copy of the the actual patch now.

#216895
Nov 26, 2011 at 2:57pm

Here is the schematic.

[attachment=177437,2974]

Attachments:
  1. minimoog02minimoogschematic.jpg
#216896
Nov 26, 2011 at 3:00pm

I initially had the adsr~ that is connected to the filter just attached to the frequency in, but one of the other classes said you could follow the same guidelines as this video (though I agree I don’t see how that would work and is used for a different function).http://www.youtube.com/watch?v=JF2bUEuhYoo

#216897
Nov 26, 2011 at 3:02pm
– Pasted Max Patch, click to expand. –
#216898

You must be logged in to reply to this topic.