sparkly pixels on model edges and surfaces

Jun 10, 2011 at 2:28am

sparkly pixels on model edges and surfaces

I am getting little white pixels on the edges and surface of my models. Also at the point where different angled surfaces connect. It’s only apparent on complex models though. Seems to correlate a bit also to near_clipping plane value. Just wondering if anyone offhand knows what could cause this?

#57543
Jun 11, 2011 at 5:19am

I’m not a modelling guy but I’ve seen this sort of thing before from overlapping polygons if that helps at all.

#206177
Jun 16, 2011 at 10:15pm

Blend mode and depth test mode also can contribute to this. less than vs less than equal for depth test perhaps? without images its hard to say.

#206178
Jun 20, 2011 at 5:53am

Thanks for the help. I've not heard of depth test mode before.

Here are a few images. The first has 3 small spots that I've circled in red. The other screenshot has these dots all around the edges.

[attachment=164653,2375] [attachment=164653,2376]

Attachments:
  1. edgestars2.jpg
#206179
Jun 20, 2011 at 3:45pm

That may be a normals issue. You could try looking at your model with the normal visualizer shader and see if you note any aberrant pixels. Like I said, its hard to know without more specifics. Sometimes importing a model into a editor and re-exporting it cleans up values.

3D is complicated. Welcome to the pain.

#206180
Jun 20, 2011 at 3:59pm

Vade:
if there would be a ‘like it’ button in the jitter forums it would be pressed just right now!
Indeed, welcome to the pain

#206181

You must be logged in to reply to this topic.