video playback question

Mar 12, 2012 at 11:25pm

video playback question

greetings!

so I’ve got this patch. I’ve got it scrolling through a video forward and reverse using the mouses “Y” axis. the problem I’m having is that I want the video to automatically reset normal playback (rate 1) when you release the mouse. I’m overlooking something pretty basic.

the mumbo jumbo on the right of the patch are just half thought ideas that aren’t working. suggestions? (patch attached)

#62334
Mar 13, 2012 at 4:58am

you have to send a message “rate 1.” to jit.qt.movie when you release mousebutton. The first outlet of “mousestate” gives you information if the mouse button is pressed, so you could connect a “sel 0″ object to it that bangs the “rate 1.”-message

#225171
Mar 13, 2012 at 2:19pm

in theory that should work. i also smoothed out the incoming number since they were chaotic, but still nothing responsive.

#225172
Mar 13, 2012 at 2:47pm

You’re probably sending 1. to “rate $1″ while [line] is still running, thus having that value always changed to [line]‘s target value.
Using that logic, you can either gate the [line] and send a 1. directly to the rate parameter, or otherwise send 1. to the [line] object itself, which will override the last target value.

Here is a solution with two [gate] objects.

– Pasted Max Patch, click to expand. –
#225173
Mar 13, 2012 at 3:15pm

i am a bit confused. and the patch seems to lock the values. i guess I’m trying to understand why the select isn’t connected to anything and why you would need two gates. to clarify, the static, non active mouse state value is right outlet next to incoming y axis values. could you maybe illustrate it a bit more clear in a patch? sorry Im pretty new and it takes me a bit to conceptually grasp these concepts.

#225174
Mar 13, 2012 at 3:28pm

its canceling out the smoothing of the numbers this way of the y axis. suggestions?

#225175
Mar 13, 2012 at 3:39pm

Here is a more elaborate explanation..

HTH

– Pasted Max Patch, click to expand. –
#225176
Mar 13, 2012 at 6:07pm

great clarification! thanks so much. i just need to find a better smoother for outputting number values that isn’t using “line”

#225177

You must be logged in to reply to this topic.