enabling dsp (with adstatus switch) only works when max is active application?


    Apr 17 2007 | 3:11 pm
    Hi,
    Could it be true that enabling dsp by sending a 1 to [adstatus switch] only works when max is the active (as in focused) application?
    I'm sending an event from logic to max that triggers a 0 and 1 second later a 1 to [adstatus switch]. On 0, dsp switches off, but on 1, dsp only switches back on if max is active.
    Could anyone confirm this?
    Thanks, Mattijs

    • Apr 17 2007 | 3:23 pm
      Here is a patch to reproduce.
      Description: see previous post.
      Expected results: dsp can be turned on and off regardless of whether or not max is the active application.
      Steps to reproduce are in the patch.
      Max 4.6.2. Mac OS 10.4.8.
      Is this intended? If so, is there a way to circumvent this?
      Greets, Mattijs
    • Apr 17 2007 | 3:56 pm
      Mattijs Kneppers 17:11 07.04.17
      | Could it be true that enabling dsp by sending a 1 to [adstatus switch] | only works when max is the active (as in focused) application? | | I'm sending an event from logic to max that triggers a 0 and 1 second | later a 1 to [adstatus switch]. On 0, dsp switches off, but on 1, dsp | only switches back on if max is active. | | Could anyone confirm this?
      i can. i asked about it on the list a few weeks ago but no one responded.
      peter
      max4.6.2/jitter(latest)/macos10.4.8
    • Apr 17 2007 | 3:57 pm
    • Apr 18 2007 | 9:35 am
    • Apr 18 2007 | 9:40 am
      confirmed
      Max 4.6.2, G5, OS X 10.4.9
    • Apr 18 2007 | 10:30 am
      I cannot confirm.
      XP, maxmsp 4.6.2, jitter 1.6.3b2
      Andreas
    • Apr 18 2007 | 10:45 am
    • Apr 18 2007 | 10:55 am
      Quote: jln wrote on Wed, 18 April 2007 12:30 ---------------------------------------------------- > For information, dac~ works as expected. So yes, this ezdac~ can be > considered as a bug, but is it that annoying ? > > I got the same result with both the built-in audio and my Firepod.
      mmm.... not completely true. I can turn off dsp when Max is not the active application as described in my previous post, but the opposite is not true.
      Ex.: Setting toggle on then cmd-tab to another app.; the second toggle is set to on, but dsp is not turned on. Don't know if this situation is a problem for you, but there's a problem, for sure.
      Best, Julien.
    • Apr 18 2007 | 12:00 pm
      Quote: jln wrote on Wed, 18 April 2007 12:55 ---------------------------------------------------- > Ex.: > Setting toggle on then cmd-tab to another app.; the second toggle is set to on, but dsp is not turned on. Don't know if this situation is a problem for you, but there's a problem, for sure.
      Thanks for confirming, Julien. This is definitly a problem for me. I need to be able to turn dsp on and off while max is not the active program. Off will work, but on won't.
      Summarizing, two confirmed problems:
      1) graphics of the ezdac~ object don't update at all when max is not the active program
      2) switching dsp on doesn't work when max is not the active program
      I would greatly appreciate if someone from cycling 74 could confirm this.
      Thanks, Mattijs
    • Apr 18 2007 | 12:31 pm
      With [adc~] and [dac~] audio does turn off, but not on.
      With [ezdac~] happens the same, but the state doesn't change.
      --edit: should have pressed 'post' earlier....
    • Apr 20 2007 | 3:21 am
      Mac only, audio does not turn on when MaxMSP does not have focus.
      Also, ezdac~ is not updating correctly.
      I can't think of a sensible workaround Matthis - rewrite your patch? Get a PC?
      :)
      We'll have a look at it but don't hold your breath.
      -A
    • Apr 20 2007 | 8:16 am
      Thanks Andrew,
      Is it possible for you to let us know when you had a look? It's important for us to be certain whether or not this will be fixed. If this proves permanent I'll have to rewrite a significant part of the progam we've been working on this last month. Please let us know your findings..
      - Mattijs
      Quote: Andrew Pask wrote on Fri, 20 April 2007 05:21 ---------------------------------------------------- > > > Mac only, audio does not turn on when MaxMSP does not have focus. > > Also, ezdac~ is not updating correctly. > > I can't think of a sensible workaround Matthis - rewrite your patch? Get a PC? > > :) > > We'll have a look at it but don't hold your breath. > > -A > > ----------------------------------------------------
    • May 21 2007 | 8:44 am
      Looks like it has been fixed in 4.6.3!
    • Jul 12 2013 | 6:48 pm
      The bug exists in 5.19. Audio turns off but not on with adc~ object