how to turn audio ON?


    Mar 07 2007 | 4:50 pm
    hello,
    I have the midi part of my MAX/MSP 4.6 setup working, now I cannot get any audio sound. Neither with the internal sound card of my laptop, nor with a fancier external one. Drivers seem to be fine. I am beginning to suspect I missed something really simple... : how do I turn Audio ON? No matter what I do, the DSP status window opens to Audio Off, and if I change this to On, sound still does not play.
    trying not to give up on Max,
    truly yours,
    Amandine

    • Mar 07 2007 | 5:30 pm
      Hi,
      You probably need to just look over the introduction to the MSP manual
      not the Max manual. It tells you how to get sound out. And I might
      be stating the obvious but midi is not sound, it is information. You
      have to send that information to something that makes a sound.
      The usual questions: Is it on? Is it plugged in? Is the soundcard
      you want to use selected in the dsp status? Is there a yellow and
      black striped patch chord somewhere in your patch going to some sort
      of dac~? Is there audio being sent to it?
      Try loading one of the MSP tutorial patches and turning on the audio.
      cheers,
      Carey
      On 3/7/07, Amandine Penel wrote:
      >
      > hello,
      > I have the midi part of my MAX/MSP 4.6 setup working, now I cannot get any audio sound. Neither with the internal sound card of my laptop, nor with a fancier external one. Drivers seem to be fine. I am beginning to suspect I missed something really simple... : how do I turn Audio ON? No matter what I do, the DSP status window opens to Audio Off, and if I change this to On, sound still does not play.
      > trying not to give up on Max,
      > truly yours,
      > Amandine
      >
    • Mar 08 2007 | 9:46 am
      Some new elements to my problem:
      I actually work on two laptops, pretty similar, one is Dell Latitute D600 (A), the other D610 (B).
      Audio seem to be working okay on A, but B seem to be able to play audio once, then when I stop audio and try to start it again, it does not work, as if Max were crashing or something. I have to start Max again, and again, I cannot have audio after I turn it off and back on again.
      It is a problem as the patch I will want to design surely will need to have audio on sometimes but not all the time.... and I'd like to be able to work on computer B as well.
      thanks for any insight!
      Amandine
    • Mar 08 2007 | 10:08 am
      Am 08.03.2007 um 10:46 schrieb Amandine Penel:
      >
      > Some new elements to my problem:
      > I actually work on two laptops, pretty similar, one is Dell
      > Latitute D600 (A), the other D610 (B).
      > Audio seem to be working okay on A, but B seem to be able to play
      > audio once, then when I stop audio and try to start it again, it
      > does not work, as if Max were crashing or something. I have to
      > start Max again, and again, I cannot have audio after I turn it off
      > and back on again.
      This is demo mode of MSP.
      Perhaps you have not the right authorization for MSP.
      You should contact cycling74.
      Best,
      Juergen
      ***********************************
      Juergen Lange
      Studio fuer Elektronische Musik
      Hochschule fuer Musik Dresden
      www.hfmdd.de
      ***********************************