M4L failing on Windows 7 x64


    Mar 13 2013 | 6:36 pm
    Hi,
    I have a 9.0.1 suite installed and the latest Max4Live. When I try to edit a M4L device, the front of it goes translucent white, and after a while I get the Max message window appearing - no patcher. After this, there's no sound from the Max devices, and Live is very unstable.
    The following appears in the debug view (I read this could be used in another post)
    [3084] Max: starting db update (schema version 6.1.0)
    [3084] startup call: translation_getpreferredlanguage
    [3084] code: en, name English
    [3084] startup call: eventreporter_init
    [3084] startup call: eventcontext_end
    [3084] Max: unable to open FilesCycling
    [3084] Max: unable to open 74Max
    [3084] Max: unable to open 6.1Max.exe
    [3084] Max: unable to open /nopaw
    [3084] Max: unable to open /sms
    [3084] Max: unable to open mfl64_610
    Which suggests that something is amiss in Live - it seems to be passing an unquoted file path, or similar (MAX is installed under the default c:Program FilesCycling '74Max 6.1... etc
    I have raised a ticket with Ableton but wondered if I may get a better answer here - Max standalone (in demo mode) works fine, and doesn't display these errors.
    Thanks.

    • Mar 13 2013 | 8:26 pm
      Yeah, Ableton support is the right place to head with this one.
      I'd try uninstalling and reinstalling Live too, for fun
      Cheers
      -A
    • Mar 18 2013 | 9:17 pm
      Just a quick reply to note that it seems to be my sound card: Asus Xonar Essence STX under ASIO.
      It works fine in Live, and fine in Max, but causes no end of problems as soon as I try to edit a Max4Live device. Switching Live back to MME (or I presume any other audio device - haven't had a chance to test yet) solves the problem.
      I've now upgraded to Windows 8 x64, and the behaviour is exactly the same, but at least I can use M4L now *happy*.